1.1.2010

[Georg Ots:] Zdravstvui, Sotši


Tämä on kummallinen pikkulevy, jolla ilmeisesti mainostetaan Mustanmeren lomailua ja Sotšia – on muuten Espoon ystävyyskaupunki. Kannessa on kuva sotšilaisesta hotellista ja turistibussista. Zdravstvui, Sotši -EP:llä (Melodija D00017101–2, [1966]) on neljä kappaletta, kummankin puolen ensimmäisenä odessalaisen Oskar Feltsmanin  (s. 1921) sävellys, jonka esittää Georg Ots  (1920–1975). A-puolen avaa Zdravstvui, Sotši eli Päivää, Sotši. B-puolen ensimmäinen kappale on puolestaan Tšernoje more moje. Kaksi muuta kappaletta ovat ukrainalaissyntyisen, vuonna 1970 Yhdysvaltoihin muuttaneen Emil Gorovetsin (1923–2001) esittämä Koroleva krasoty (säv. Arno Babadzhanjan (1921–83)) ja pietarilaisen Eduard Hillin (s. 1934) esittämä Kak provožjut narohody (säv. Avraam (Arkadi) Ostrovski (1914–1967)).
Feltsman on muuten Suomessakin tuttu, sillä Pauli Salosen suomentama Mustanmeren valssi on levytetty useampaankin kertaan – myös Otsin toimesta vuona 1969. Ja onpa Ostrovskiakin levytetty suomeksi muutama kappale.
En ole koskaan ollut järin innostunut Otsin lukuisista suomenkielisistä levytyksistä, mutta venäjäksi laulaessaan hän kuulostaa todella hienolta. Ja jostain syystä tällainen vähän pehmeästi jatsahtava venäläinen iskelmä kuulostaa muutenkin hyvältä – myös Gorovetsin ja Hillin esittämänä, vaikka eivät he kyllä Otsille pärjää. Kai se on tunnustettava, että tämä Suomessakin niin rakastettu Estonian baritonilaulaja on varsin karismaattinen tulkitsija.
Tämä EP lienee myös jonkinlainen harvinaisuus, sillä Viron kansalliskirjaston tietokanta ei tunne koko levytystä. Minä löysin sen kahdella eurolla suomalaisesta antikvariaatista.  

Ei kommentteja: