15.1.2010

G. Podelski estraadiloomingut



Pianisti, orkesterinjohtaja ja säveltäjä Gennadi Podelski (1927–1983), joka on yksi Viron jazzahtavan viihteen klassikoista, sai omalla nimellään julkaistuksi pari EP:tä, yhden oratorion LP:llä (1981) ja yhden 10-tuumaisen LP:n: G. Podelski estraadiloomingut (Melodija D–7963–4), johon on koottu kymmenen hänen viihdebiisiään eri esittäjien voimin. Levy ilmestyi ilmeisesti joskus aivan 1960-luvun alussa.
Tällaisen rockmusiikin parissa kasvaneen ihmisen olisi aikoinaan ollut vaikea uskoa, että vanhahtava perusviihde, joka muistuttaa vaikkapa Harmony Sistersiä,  Kipparikvartettia tai Suomi-Filmin äänimaailmaa, olisi iskenyt näin lujaa kuin nyt on käynyt, muta näköjään kaikki on mahdollista. Ei tälläkään levyllä nyt mitään aivan ihmeellisiä ja mieleen sen syvemmin painuvia klassikoita ole, mutta luulenpa, että tulen kuuntelemaan tätä melko useasti – niin hauskan rentouttava levy kuitenkin on. Ja on levyllä hienojakin biisejä. Esimerkiksi molemmat Georg Otsin (1920–1975) tulkitsemat kappaleet, Armastan sind ja Tuleasemed. Eikä hassumpi tuttavuus ole myöskään lastenmusiikkia Viron televisiossa työkseen propagoinut viihdelaulaja Kalmer Tennosaar (1928–2004), jolta levyllä on myös kaksi varsin kaunista ja kuulaan puhdasta kappaletta: Sinisilm ja Mun kotukingu tuuled. Mukana on myös yksi viehättävä kappale (Meie lipsi) mezzosopraano Heli Läätsiltä (s. 1932), joka on virolaisen jazzahtavan iskelmän suuria nimiä. Instrumentaalisolisteille on varattu kaksi omaa kappaletta: harmonikkaa (Valss) soittaa reippaan keinahtelevasti Venda Tamman (s. 1932) ja trumpettia (Noktürn) raukean jazzahtavasti Abi Zeider (1920–1999) – molemmat soittimensa virolaisia legendoja. Kaksi kappaletta on harmonysistersmäisiä naistrion esityksiä. Esityksistä vastaa etiketin mukaan "Vokaalansambel Meloodia", mutta kun en kykene löytämään ko. bändistä mitään muita tietoja (ei siis yhtäkään levytystä), uskallan olettaa, että tässä saattaa olla naislauluyhtyeen Laine esivaihe. Podelski on nimittäin kuuuisa myös siitä, että hän perusti edelleenkin toimivan Laineen vuonna 1960. Säestäjänä kaikissa kappaleissa toimii rutinoitunut ja ammattitaitoinenViron radion viihdeorkesteri. 
PS. Jos Podelskin nimi tuntuu tutulta vanhemman suomalaismusiikin harrastajalle, johtuu se varmaan yhdestä suomeksi tehdystä biisistä: Tapio Rautavaaran (1915–1979) levyttämä Vanha kurki (1977) on nimittäin hänen kynästään lähtöisin.


Kuvakansia levyssä ei valitettavasti ole. Suojakansi on Melodijan yksi standardikansista, mutta graafiselta suunnittelultaan se tosin on aika hieno:


Ei kommentteja: