2.1.2010

Justament


Justament (1980–) on Tartossa perustettu virolaisen country rockin klassikko, joka toimii jollain tavoin edelleenkin, vaikka se taitaakin nykyään olla jäsenilleen lähinnä harrastus. Lajityyppiä on tosin vähän vaikea määritellä, koska jo ainoalla neuvostoaikana ilmestyneellä LP:llä Justament (1990, äänitetty 1989, C60 29337 006) on sekaisin vähän sitä sun tätä, folkia, bluegrassia ja aika jylyä rockiakin. Väliiin he kuulostavat J.J. Calelta (s. 1938), väliin Lindisfarnelta – tai ehkä sitten juuri siltä kuin Justamentin pitää kuullostaakin. Vähän tulee kuitenkin sellainen tunne, että kun neuvostoaikana levyttämään pääseminen ei ollut ihan yksinkertainen juttu, piti sitten studioon vihdoinkin päästyään osoittaa osaamistaan vähän liikaakin. Tosin bändiltä ilmestyi neukkuaikanakin ainakin kaksi C-kasettia – Justament (1988, Kuldnokk) ja Justament (1990, Tallinna helikassetitehas 0007). Kasettien julkaiseminen olikin varsin tavallinen virolaisen rockin tapa levittää musiikin ilosanomaa virallismaailmasta piittaamatta. 
Mukana LP:llä on virolaisten kappaleiden lisäksi pari coveria, toista (Lõbutüdruk eli Ilotyttö, säveltäjä Taylor) en tunnista, toinen on yhdysvaltalaisen lauluntekijä Dan Fogelbergin (1951–2007) seitsenminuuttinen balladi 1861.
Bändi kuulostaa kaikkineen hyvältä, ja varsinkin kitaroiden, banjon ja mandoliinin yhteissoitto on mallikasta. Hieman pateettistahan tuo virolainen rock – lajityypistä riippumatta – tuntuu miltei aina olevan, silloin kun sitä vakavissaan on tehty. Vaan paha tuota on oikeastaan moittiakaan, kun ei Siperia ole sillä tavoin ihan oikeasti meikäläistä opettanut. 
Banjoa soittaa nuorena kuollut Teet Saviauk (1963–2009), jonka veli Tauno Saviauk  (s. 1961) on muuten nykyään raumalainen kuoronjohtaja ja huilisti ja hieno sellainen – satuin juuri kuulemaan hänen esiintymisensä tallinnalaisen kitaristi Tiit Petersonin  kanssa. Kitaroita soittavat nykyisen bändin kaksi ainoaa alkuperäistä jäsentä – Jaan Elgula  (s. 1962) ja Toomas Lunge (s. 1963) – sekä Jüri Rosenfeld (s. 1956). 
Puolet levyn sanoista on kirjoittanut runoilija Hando Runnel (s. 1938) – tämäkin varsin virolainen ilmiö. Siellä nimittäin monet huippukirjoittajat ovat olleet tiivissä yhteydessä useiden bändien kanssa. Runnelillakin on takanaan sanoituksia vaikka millä mitalla. 
Jüri Rosenfeld soittaa muuten nykyään Lappeenrannasa bluesia silloin kun psykiatrintöiltään ehtii. Näin se maailma heittelee.
30-vuotispäivänsä kunniaksi Justament julkaisi 3CD:n boxin Kuuskümmend seitse  (Elwood 2009) ja järjestää alkuvuodesta 2010 myös pienen juhlakiertueen.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

moi. Justament suomeksi: http://www.youtube.com/watch?v=cGVpQ35rx1o