25.1.2010

Monitor



Monitor on yksi niistä lukuisista neukkuajan virolaisbändeistä, joiden kohtaloksi jäi uransa aikana levyttää vain yksi pikkulevy. Monitor (Melodija C62 22667 005) ilmestyi vuonna 1985. Bändin suurin hitti oli "Juustolauluna" tunnettu tarttolaisälykkö Peeter Volkonskin (s. 1954) sanoittama Sind ainult kaupluses näen (= Sinut vain kaupassa näen), jossa kuulemma on virolaisen rockin ensimmäistä rap-meininkiä. No, hmm ... kuunnelkaa itse tästä. Mutta muuten bändi on selvästikin täynnä soittomiehiä. Tyyliä on vaikea eritellä, mutta mitään pelkkää iskelmällistä tanssibändiroskaa tämä ei kyllä ainakaan ole. Varsin kummallinen kokonaisuus on. Väliin bändi kuulostaa ihan katu-uskottavalta kasarirockbändiltä, väliin iskelmälliseltä poprallattelulta, mutta kun esimerkiksi Marika Uus (s. 1959) tarttuu kahdella kappaleella mikrofoniin, ollaan jo varsin lähellä helposti kuunneltavaa vaikkakin tyylikkäästi jatsahtavaa aikuisviihdettä. 
Basisti Alar Kotkasin  (s. 1960) johtamassa bändissä soittivat kosketinsoittaja Jaak Jürisson (s. 1956), toinen kosketinsoittaja ja säveltäjä ja myös Virolaisessa rockissa varsin harvinainen naispuolinen soittaja Elo-Marika Kongo (s. 1953), rumpali Jüri Mazurcak (?), joka soitti sittemmin Linnu Tee -yhtyeessä ja Proov 583:ssa, kitaristi Agu Kotkas (?), joka soittaa nykyään bassoa Night Star -tanssibändissä Mazurcakin kanssa. Saksofonia soitti Urmas Laht (?), josta en ole löytänyt mitään tietoja.
Bändi jättää jotenkin häkellyttävän fiiliksen, enkä osaa sanoa soitosta mitään kovin älykästä. Jotain hyvin viehkoa tässä kuitenkin on. Pitää nyt vain kuunnella ja keskittyä.
Kannen on suunnitellut joku K. Mirka, jolta ei muita levynkansia sitten olekaan jäänyt historiaan. Tässähän on kaikki camp-huumorin ainekset: neukkuaikainen kasaribändi poseeraa kuvassa Ladan kanssa. Onkohan tämä jo ihan tietoista huumoria?

Ei kommentteja: