24.1.2010

Novella Hanson



Novella Hansonia (s. 1953) voisi luonnehtia jazzlaulajaksi, mutta hänen pieni tuotantonsa sisältää laajemminkin erilaista easy listening -viihdettä, joten kai häntä on nyt sitten kutsuttava vaikka viihdelaulajaksi. Se on kuitenkin sanottava, että tällä levyllä olisi ainekset tulla kulttiklassikoksi. Jo pelkästään siksi, että vuonna 1982 äänitetty ja julkaistu 7-tuumainen EP Novella Hanson (Melodija C62–18481–2) on Hansonin ainoa levytetty soolotuotos – ei siis vain neukkuajan ainoa. Pari yksittäistä äänitettyä biisiä löytyy muualtakin, ja Viron Radion arkistossa on yksittäisiä biisejä, joista uskon kyllä joskus koostettavan jonkinlaisen CD-kokoelman. Ihme on, jos näin ei tapahdu. Häneltä on esimerkiksi olemassa hienoja biisejä jazzpianisti Tõnu Naissoon (s. 1951) kanssa.
Tämä pikkulevy sisältää kaksi ulkomaista aikuisviihdebiisiä, toinen Roberta Flackilta (s. 1937) ja toinen yhdeltä amerikkalaisen kitschin kuninkaista, Neil Sedakalta (s. 1939). Molempiin Hanson itse on tehnyt virolaiset sanat. Flack on aikansa diskopoppia ja Sedaka vanhahtavaa standardirockia. Kumpaakaan en tunnista, mutta molemmat ovat aika joutavanpäiväistä ravintolaillan käyttökamaa. Onkin itse asiassa ihan hauskaa, että kiinnostavammat kappaleet ovatkin virolaista tuotantoa. Viihdekonkari Gennadi Podelskin (1927–1983) Ehk nüüd on tosi cool vanhahtava jazzbiisi, ja sovitus on hieno – komppikitarassa on jopa reggaesävyjä. Toinen virolainen hengentuote on Rein Soontakin Üksi keset ööd, joka on jo ihan oikeasti jazzia. Soontak on asunut pitkään Suomessakin, mutta tarkempia tietoja en hänestä ole löytänyt.
Levyllä soittaa ammattitaitoisesti taustoja tarttolaisyhtye Fix, paitsi Soontakin biisissä, jossa on Soontakin itsensä johtama instrumentaaliyhtye – kokoonpanosta ei ole tietoja.
Kannen on tehnyt tarttolainen valokuvaaja Valeri Parhomenko. Vähän neukkuzeitgeistinen se on – se yrittää olla tyylikäs mutta ei silti oikein ole sitä
PS. Novella Hansonin tytär Hedvig Hanson (s. 1975) on seurannut äitinsä jalanjäljissä, ja on aika hienoa kuulla, kun tytär tekee kunniaa myös äidin ohjelmistolle. Hän on esimerkiksi laulanut tälläkin levyllä olevaa Soontakin biisiä Üksi keset ööd, ja kai se on pakko todeta, että tytär panee kyllä paremmaksi. Tästä kommentista ei äiti kai voi pahastua.
PPS. Hanson on jatkanut elämäänsä musiikin parissa – Tallinnan sijaan 3000 asukkaan etelävirolaisessa pikkukaupungssa. Hän nimittäin toimii laulunopettajana Tõrvassa sijaitsevassa Tõrva laulustuudiossa.

Ei kommentteja: