30.1.2010

Helikon / Rein Ploom: Puhkpillimuusika



Puhallinorkesterille paljon musiikkia kirjoittanut Rein Ploom (1900–1986) on itse asiassa lähinnä taidemusiikin tekijä, joten tätä vuonna 1981 äänitettyä ja vuonna 1982 ilmestynyttä Kirovin kalastuskolhoosin puhallinorkesteri Helikonin (1977–?) esikoisalbumia ja samalla myös Ploomin esikoisalbumia säveltäjänä Rein Ploom: Puhkpillimuusika (Melodija C10–17817–8) on hieman kyseenalaista käsitellä ns. kevyenä musiikkina, mutta koska mukana on muutama tanssillisen sävyinen biisi ja yksi sellainen marssi, joka herättää ainakin minussa muiston sanasta "torvisoittokunta" (siis puhallinorkesterin sijaan) ja koska Helikonin myöhemmin ilmestynyt toinen levy on viihteellisempi, niin otetaan tämä nyt sitten mukaan rajatapauksena. 
Löisinpä aika paljon vetoa, että suurin osa mahdollisista lukijoistani pitäisi ajatusta kalastuskolhoosin puhallinorkesterin kuuntelemisesta järkyttävän absurdina tai sitten vain camp-huumorina, silkkana neukkuvitsinä. Nyt olisi tilaisuus mennä itseensä ja ravistella ennakkoasenteita. Näin minulle kävi. Onpas nimittäin tosi tyylikästä musiikkia (poislukien ehkä juuri se edellä mainittu marssi, joka onkin Ploomin vanhempaa tuotantoa)! Enhän minä mitään tiukkaa analyysia osaa esittää, koska tämä on todellisuudessa koko elämäni ensimmäinen kuunneltu puhallinorkesterin albumi. Mutta ei tule jäämään yhteen kertaan. Bändi soittaa hienosti – eivät he muuten mitään kalastajia ole vaan ammattimuusikoita – ja Ploomin sävyt liikkuvat balettimaisista tansseista elokuvamusiikin tyylisiin psykologisiin äänimaisemiin. Huilisti Jaan Õun (1945–1996) vierailee yhdellä biisillä, ja sekin on vallan kaunis.    
Ja onpa Linda Elkenin (s. 1952) kansikin hienon jatsahtava. On harmi, ettei hän suunnitellut muuta kuin yhden toisen klassisen musiikin albumin kannen. 

Ei kommentteja: