23.1.2010

Consilium



Viron rock- ja popmusiikki – niin kuin niin monet taidelajit muutenkin – tulee lähinnä kahdesta paikasta: Tartosta ja Tallinnasta. Muutamia poikkeuksia toki on, ja yksi niistä on rockyhtye Consilium, joka tulee Keilasta, Tallinnasta n. 25 kilometriä länteen. Bändi perustettiin jo vuonna 1974. Tuolloin sen nimi oli Polyphon, mutta Viron kommunistisen puolueen ideologiaosaston toimesta nimi piti vaihtaa, ja vuodesta 1979 bändi toimi nimellä Consilium. Surullista todeta, että tämä lienee kiinnostavin bändiin liittyvä asia. Musiikillisesti se ainakaan ei ole kovin kiinnostava. Musiikki on iskelmällistä ja väliin vähän popahtavaa tanssimusiikin rynkytystä, jota ei yksinkertaisesti jaksa kuunnella. Väliin mukana on discosävyjä, väliin tanssimusiikkibändeille tyypillistä vanhahtavan rockin kaltaista humppaa ja vähän Elviksen tyylistä slovaria. Tore öön (tosi prevon näköinen uudelleensyntynyt Polyphon livenä Tarttossa) avulla voit tarkastaa, että olisiko bändi sittenkin ehkä juuri sinua varten. Minua varten se ei ainakaan ole.
Bändin johtohahmo oli naistenmiestenkin maineessa ollut kosketinsoittaja ja laulaja Oleg Sõlg (1951–2006). Muut jäsenet olivat kitaristi Hillar Sutt (1954–2003, joka muuten kuoli sydänkohtaukseen lavalle kesken biisin Sõlgin kanssa kahden miehen bändinä keikkaillessaan), basisti Allan Ladvas (s. 1951) ja rumpali Vitali Kotljar, joka lienee hävinnyt musiikkielämästä enempiä jälkiä jättämättä.
Toisinaan Polyphon/Consiliumia nimitetään jopa "legendaariseksi", mitä on vähän vaikea ymmärtää. Kyse on mahdollisesti siitä, että kundit olivat jossain vaiheessa ilmeisen tyylitetoisia ja imagollisesti glam rockiin taipuvaisia – katsokaapas vaikka tätä kuvaa. Oisko nää nyt sitten neukkuviroandrogyynejä? 
Bändin ainoa neukkuaikainen levytys, vuonna 1981 äänitetty ja vuonna 1982 julkaistu 7-tuumainen EP Consilium (Melodija C62–17333–4) ei ainakaan hirvittävästi anna lupauksia siitä, että yrittäisin joskus hankkia myöhemmin 1990-luvun lopulla ilmestyneen tupla-CD:n, johon lienee koottu bändin koko tuotanto. Eikä ole Arvo Siplanen (s. 1944) kansikaan kovin hieno. Paitsi että onhan kundeilla komeat nahkarotsit kaikilla.

Ei kommentteja: