24.1.2010

Keeris



Keeris (= Pyörre) on kiinnostava bändi lähinnä siksi, että se tulee Viron kahden keskuksen ulkopuolelta. Se on nimittäin varsin harvinainen Pärnusta kotoisin oleva popbändi. Bändin tuottamiin neukkumusafiiliksiin voi tutustua katkelmasta naiivista filmistä Pärnu mosaiik (1981). Kosketinsoittaja Jaan Laurin johtama bändi perustettiin jo vuonna 1977, mutta levystudioon se ei juurikaan päässyt. Tämä vuonna 1985 äänitetty ja julkaistu 7-tuumainen EP Keeris (Melodija C62 23019 001) jäi heidän ainoaksi soolotuotteekseen – sekä neukkuaikana että myöhemminkin. Kolme biisiä ilmestyi lisäksi antologioissa, peräti kaksi Pärnu-teemaisella LP:llä Pärnaõie laulud.
Laurin lisäksi bändissä soittivat K. Koit kitaraa, Ü. Valtenberg bassoa ja Valdur Tamm lyömäsoittimia. Bändin kaikki muusikot ovat hiipuneet jonnekin musiikkihistorian marginaalin hämärämaastoon, mutta laulusolisti Ardo Juhkov (s. 1953) heittää keikkaa edelleenkin ja on myös koonnut biisejään CD:lle. Aikamoista jööttiä hän suoltaa, kuunnelkaapa tästä vaikka Amor. Tammista kannattaa mainita, että hän oli soittanut rumpuja sentään hyvässäkin bändissä, Fixin varhaisessa kokoonpanossa.
Keerisin musiikki on sellaista popahtavaa joutavanpäiväistä tanssimusiikin rytkettä, jota kirpputorien vinyylilaatikot ovat täynnä – sekä idässä että lännessä (tämähän ei toki tarkoita sitä, etten olisi ollut riemuissani tämän löydettyäni). Kolme biiseistä on Laurin käsialaa, ja yksi tulee Giorgio Moroderin (s. 1940) tuottoisasta kynästä – siitä voikin jo tavallaan päätellä bändin lajityyppiä. 
J. Jaanusin sunnttelema levynkansi on oikeastaan aika osuva ja hauskakin. Muita levynkansia Jaanus ei sitten koskaan ole suunnitellutkaan, enkä ole löytänyt hänestä mitään tietoja.  

Ei kommentteja: