29.1.2010

VSP Projekt



Virolaisen progen yksi suurista klassikoista on VSP Projekt, lyhytikäinen bändi, joka kokoontui oikeastaan lähinnä vain tätä yhtä projektia, vuonna 1988 äänitettyä ja vuonna 1989 ilmestynyttä LP:tä VSP Projekt (Melodija C60 28195 004) varten. Keikkoja bändi ei juurikaan tehnyt, ja kaikki soittajat kuuluivat samaan aikaan myös muihin bändeihin. Tähän väliaikaiseen kitaristilegenda Riho Sibulin (s. 1958) johtamaan bändiin kuuluivat lisäksi kosketinsoittaja Aare Põder (?), joka muutti sittemmin Ruotsiin, basisti Raul Vaigla (s. 1962) – jonka 2000-luvun sooloalbumilla soittaa muuten rumpuja Sami Kuoppamäki (s. 1971) – ja rumpali Andrus Vaht (s. 1951). Kahdella kappaleella vierailee myös buddhalainen kosketinsoittajalegenda Sven Grünberg (s. 1956). Bändin nimi tulee jäsenten sukunimien alkukirjaimista (Vaigla, Sibul ja Põder). Kaikki olivat progemiehiä: nauhattoman basson mestari Vaigla ja kosketisoittaja Põder tulivat Radarista, Sibul Kasekesta ja In Spestä, Vaht oli myös Rujan, Sven Grünbergin Messin ja Kaseken lisäksi kokenut jazzmies.
Tyyylillisesti VSP Projekt on aika samantyyppinen kuin se ehkä kuuluisin virolainen progeklassikko Kaseke, eikä ihmekään, sillä Sibul ja Vaht olivat soittaneet siinäkin bändissä. Sävy on väliin melko jazzahtavaa fuusiota, eikä tarttuvilla riffeillä tai rockmelodioilla juurikaan juhlita – varmaan jopa vähemmän kuin Kasekessa. Sävy on kuitenkin tosi hienostunut, vaan eipä tällaista ryppyotsaista fuusioprogea ihan joka viikko jaksaa kuunnella. Hieno ja tyylikäs levy silti. Teemoja kehitellään kiinnostavasti rakentaen, ja kappaleissa riittää jäntevyttä.
Levyn soitolle uskollisen tyylikkään kannen on suunnitellut kuvataiteilijana ja arkkitehtina tunnettu Jüri Okas (s. 1950). Muita levynkansia hän ei sitten ole tehnytkään.

Ei kommentteja: