25.1.2010

Ele ja Kaja Kõlar



Ele ja Kaja Kõlar, musikaalisesta perheestä tulevat sisarusduo, sai levyttää urallaan yhden vinyylin, eikä heidän tuotannostaan ole 1990-luvun jälkeenkään tehty mitään kokoelmia, vaikka materiaalia olisikin. Vuonna 1984 äänitetty ja julkaistu 7-tuumainen EP Ele ja Kaja Kõlar (Melodija C62 21465 005) sisältää neljä kappaletta, jotka ovat lähinnä harmitonta diskopoppia. Taustoja soittaa neukkupopin suurelle tähdelle Jaak Joalalle  (s. 1950) vuosia taustoja soitellut bändi Radar, jonka rumpali – nykyään seikkailuturismiyrittäjä – Paap Kõlar (s. 1954) on heidän veljensä. Pitkään vakavan sairauden kanssa kamppaillut Kaja Kõlar (1953–1994) oli sisaruksista se vakavammin musiikkiin suuntautunut henkilö, ja hän myös sävelsi – tämänkin levyn biiseistä kolme yhdessä Radarin kosketinsoittajan Sergei Pedersenin (s. 1953) kanssa. Ele Kõlar  (s. 1951) toimii nykyään kosmetiikan myyntialalla, mutta muistelee hyvällä musiikillista menneisyyttään.  
Mikään virolaisen kevyen musiikin klassikko duo ei todellakaan ole eikä varmaan tule olemaankaan, mutta levyn avaava Tulen saarelt on siinä mielessä hauska biisi, että se taitaa olla neukkuajan virolaisen musiikin ainoa levytetty reggaebiisi – tai siis ainakin jotain sen kaltaista, vähän niin kuin Suomessa Anita Hirvosen (s. 1946) levyttämä Rantareggae (1981). Tästä sen voitte kuunnella ja miettiä, että pitäisikö tätä levyä ihan vakavissaan ryhtyä metsästämään. Sen verran klassikko biisi kuitenkin on, että räppäritkin ovat sen ottaneet omakseen: Suomessakin tunnettu A-Rühm teki siitä version nimellä Palmisaar (2006). Ja aika hupaisaa on sekin, että biisi omittiin Afrikan kiertueella jostain livetilaisuudesta, ja sävellystietoihin merkittiin, että se on "afrikkalainen kansanlaulu" (= aafrika rahvaviis). Näin muistelee Ele muutama vuosi sitten. Minulla on voimakkaasti sellainen tunne, että olen biisin kuullut aiemminkin ja että originaalin nimi olisi ihan kielen päällä. Samaa tuumaili parikymppinen poikanikin.
Kalle Toomperen kansi on ihan tyylille uskollinen. Laulajatyttöjen varmaankin omatekemät asut ovat toki aika hassuja, mutta eihän se ole Toomperen vika.

Ei kommentteja: