5.2.2010

Fix: Fix 15



Edelleenkin silloin tällöin toimiva Fix perustettiin Tarttossa jo vuonna 1968. Bändin ensimmäisellä abumilla Värviline maailm on hauskaa (1979) hippimeininkiä, ja laulusolisti Silvi Vrait  (s. 1951) on hienossa vireessä. Toista kertaa bändi pääsi levytysstudioon vasta vuonna 1983, ja tuotos, bändin 15-vuotista taivalta juhlistava Fix 15 (Melodija C60 21413 003) ilmestyi seuraavana vuonna. Vrait lähti bändistä vuonna 1983 – palatakseen taas vuonna 1995 – enkä ole saanut selvitettyä, kenen naisääni tällä levyllä soi, mutta päävastuu laulusta on miehillä, eikä ainakaan Viljo Tammin (s. 1956) ääni oikein piisaa kunnon rocktulkitsijaksi.
Levystä jää hämärästi sellainen tunne, että Fix olisi voinut olla oikein fantastisenkin hieno bändi, mutta kunnon linjakkuuta ei vai löytynyt. Biisejä on vähän joka lähtöön: välillä vähän progea, välillä suoraviivaista rockia, välillä hippimeininkiä – siis jotain epämääristä folk rockia – ja onpa joukossa yksi reggaekin, Priit Pihlapin  (s. 1958) säveltämä Mis kellelegi meeldib, eli ajatukseni siitä, että Ele ja Kaja Kõlarin Tulen saarelt (1984) olisi ollut neuvosto-Viron ainoa levytetty reggae, oli siis väärä. Levyn suurin hitti oli yksi ilmeisesti Fixin kuuluisimmista kappaleista, Vello Toomemetsin (s. 1954) säveltämä Tsirkus, joka on suoraviivaista perusmättöä, mutta sellaisena ihan kelpo. Ihan nasta fiilis levystä kuitenkin jää, ja eiköhän siitä lisäkuuntelulla löydy vielä uusia ulottuvuuksiakin.
Valokuvaaja Valeri Parhomenkon kansi on mielestäni yksi Viron vinyylikansitaiteen helmiä. On tosin tunnustettava, että siinä mielessä se on kökköä käyttögrafikkaa, ettei tekstistä saa oikein selvää.



Ei kommentteja: