1.2.2010

In Spe [II]



Klassisen musiikin mestarisäveltäjänä nykyään tunnettu Erkki-Sven Tüür (s. 1959) perusti progebändi In Spen vuonna 1979, ja bändi julkaisi esikois-LP:nsä In Spe vuonna 1983. Heti sen jälkeen Tüür jatkoi sävellysopintojaan ja "testamenttasi" bändinsä kosketinsoittaja ja säveltäjä Alo Mattiisenille (1961–1996), jonka johdolla julkaistiin vuonna 1985 taas samanniminen LP In Spe (Melodija C60 23199 000).
Kyseessä on siis todellisuudessa melkein kaksi eri bändiä, vaikka pelimannit osin samoina pysyivätkin. Kitarassa jatkoi Riho Sibul (s. 1958), huilussa Peeter Brambat (s. 1954) ja rummuissa Arvo Urb. Vello Annuk (?) on korvannut Toivo Koplin (?) bassossa. Terje Terasmaa (s. 1963) soittaa vibrafonia ja ksylofonia (en halua kiinnittää asiaan mitään erityistä sovinistista huomiota, mutta on pakko mainita, että kyseessä on virolaisen rockin historiassa melko harvinainen naissoittaja), A. Lend (?) käyrätorvea ja Ivo Varts (s. 1961, muun muassa Rujan  ja Kaseken  rumpali) kirjoituskonetta. Sitten on vielä J. Tamm (?), jonka soitin on elektroonika (?). 
Jossain on todettu, että Mattiisen toi In Spehen jazzahtavampia sävyjä Erkki-Sven Tüürin jälkeen, mutta enpä oikein tiedä – ettei vain johtuisi siitä, että Tüüristä tuli klassinen säveltäjä. Minusta tuntuu melkein, että Mattiisen vei bändiä klassisempaan suuntaan ja että Tüürin bändi oli enemmän fuusioon päin kallellaan. 
Tämän levyn A-puoli sisältää pelkästään varsin maineikkaan kolmiosaisen Konserton konekirjoitukoneelle (Kirjutusmasinakontsert in D), ja kyseessä ei ole mikään vitsi vaan ihan oikea konsertto ja vieläpä hieno sellainen, eikä Ivo Vartsin kirjoituskonesoitto ole yhtään hullumpaa. B-puolella on kolme biisiä Mattiisenilta ja yksi yhteinen Annukilta ja Sibulilta. Soitto on ilmavaa ja kaunista, ja Sibulin tyylikäs kitarakin saa paremmin tilaa kuin esikoislevyllä. Tämä levy on virolaisen rockin harvoja suuria klassikoita.  
Aili Elmerin Jaak Siirakin valokuvista suunnittelema kansi on sekin varsin hieno. Ermel on tehnyt pari muutakin tyylikästä kantta.
Liekö joku poliittinen juttu, mutta levynkannen tekstit ovat pelkästään venäjäksi. Tätä yritän vielä selvitellä, sillä In Spe ei ollut mikään yleisliittolainen tähtibändi.

Ei kommentteja: