2.2.2010

Radar: Baltic Coast



Progebändi Radarin esikois-LP:n Trofee (1985) meno jatkuu varsin tiukkana toisella ja bändin viimeiseksi jääneellä albumilla, vaikka bändin kokoonpano oli vaihtunut lukuunottamatta kosketinsoittaja Sergei Pederseniä (s. 1953) ja rumpali Paap Kõlaria (s. 1954). Vuonna 1986 äänitetty ja vuonna 1987 ilmestynyt albumi Baltic Coast (Melodija C60 25125 006) julkaistiin Moskovassa ja pelkillä venäjänkielisillä kansiteksteillä. Uudessa Radarissa soittivat Pedersenin ja Kõlarin lisäksi toinen kosketinsoittaja Raivo Narits (?), basisti Paul Kikerpuu (?) ja latvialaistaustainen, nykyään newyorkilainen kitaristi Valeri Belinov (?, nyk. Val Belin tai King B.).
Menee vähän makuasiaksi, kummasta Radarista sitä enemmän tykkää. Minä kallistun esikoisen kannalle, koska se on sekä tuoreempi että kuitenkin ryhdikkäämpi, ja Blumberg on jotenkin tyylikkäämpi kuin Belinov, eikä Kikerpuun bassokaan kuulosta niin hyvältä kuin Vaiglan nauhattoman virtuoosimainen liu'uttelu – aika kova släppääjä Kikerpuu kylläkin on. Levyllä on myös omituinen kumarrus neukkuyleisön suuntaan, kun mukaan on otettu yksi Lora Kvintin (s. 1955) – "venäjän Andrew Lloyd Webberin" – sävellys vähän makeana kitaraballadina. Onhan Belinovin soitto tälläkin kappaleella komeaa, mutta vähän turhalta biisi silti bändin omaan tuotantoon verrattuna tuntuu. Mutta on meno muuten aika komeaa ja jylhää. Ei tämä siis toki huono levy ole.  
Kalle Toomperen suunnittelema kansi on totaalisen tylsä, niin ammattilainen kuin tämä useita kansia suunnitellut graafikko olisikin.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Noita taustoja tietämättä musiikki puhuu puolestaan ja hieno levy on!