6.2.2010

Magnetic Band



Rumpali, kosketinsoittaja ja laulaja Gunnar Grapsin (1951–2004) johtama Magnetic Band (1976–83) aloitti jonkinlaisena funkia, jazzia ja hard rockia sekoittavana bändinä, ja kehittyi sitten myöhemmin Neuvostoliiton yhdeksi suosituimmista heavybändeistä. 
Graps oli lempinimeltään "Raudmees" (= Rautamies), ja häntä on myös verrattu Alice Cooperiin (s. 1948). Sellaista jämäkkää mutta samalla vähän kuitenkin kirkuvaa hänen lalulunsa on, ja on kai parempi tunnustaa heti, että ihan tällaiselle materiaalille en ole koskan lämmennyt. 
Magnetic Bandin esikoilevy, 7-tuumainen EP Magnetic Band (Melodija C62–13399–400) vuodelta 1979 ei ole kuitenkaan vielä ihan jööteintä heavykamaa, ja on siinä hetkensä. Vähän jumputtavia biisit – joita muuten on vain kaksi – kuitenkin ovat. Tämä on vähän sellainen pikkuhauska mutta harmiton levy, jota Grapsin myöhempi legendaarisuus ehkä vähän pyhittää.
Bändissä soittavat Grapsin lisäksi Heini Vaikmaa (s. 1958, sittemmin muun muassa Mahavok) kitaraa, Marius Sagadi (?) bassoa, Mati Valdaru (?) saksofonia ja Sulev Kuusik (?) toista kitaraa.
Pikkuhauska ja vähän anarkistisväyinen on M. Hiisin (?) kansi. Muita kansia hän ei olekaan sitten koskaan suunnitellut.

Ei kommentteja: