6.2.2010

Sven Grünberg: Hingus


Sven Grünbergin ensimmäinen LP, vuonna 1980 äänitetty ja vuonna 1981 ilmestynyt Hingus (Melodija C90 16301–2) jatkaa täysin samoilla linjoilla kuin vuonna 1980 ilmestynyt EP. A-puolen täyttää 4-osainen Hingus, B-puolella on kaksi kappaletta: Teekond ja Valgusõis. Ainoa soittaja on Grünberg syntikkoineen, ja nyt kun tilaa on, kasvaa hänen ufomusiikkinsa – siihenhän kansikin kai viittaa – sinfoniallisiin mittoihin. Äänimatto on mahtipontinen ja sellaisena vähän ärsyttävän pateettinenkin, mutta toisaalta väliin aika kiinnostava. Tätä täytyy varmaan pureskella vielä ihan rauhassa. Kiinnostava levy joka tapauksessa on.
Kiinnostava on myös soittimet – muun muassa Viron ensimmäisen analogisen syntetisaattorin – suunnitellut mystinen insinööri Härmo Härm (s. 1949), joka lienee vähän samanlainen legenda kuin meillä Suomessa Erkki Kurenniemi (s. 1941). Jotta tämä mystisyyskin välittyisi, laitan oheen vielä Härmin kuvan takakannesta: 


Levyn kannen on suunnitellut etnografisista harrastuksistaan tunnettu taiteilijasuuruus Tõnis Vint  (s. 1942). Se on kai juuri niin ufo kuin pitääkin. Vint on suunnitellut muutamia muitakin vinllylinkansia, mutta ei kevyen musiikin puolella.

Ei kommentteja: