14.2.2010

Tõnis Mägi & Music Seif



Tõnis Mägi (s. 1948) lienee Viron tällä hetkellä rakastetuin tai ainakin kunnioitetuin rocktähti. Esimerkiksi hänen 1980-luvun lopun isänmaallinen biisinsä Koit voitti vuonna 2009 Viron tv:n kilpailun Eesti otsib lemmiklaulu. Kun Mägi esiintyi ensimmäistä kertaa vinyylillä vuonna 1971 Uued laulud -kokoelmalla, oli hän vielä kovin iskelmällinen ja naiivi laulajapoika, mutta kun hänen ja hänen bändinsä, vuonna 1981 perustetun Music Seifin (myöhemmin kirjoitusmuoto oli Muusik Seif)  ensimmäinen levytys, vuonna 1981 äänitetty 7-tuumainen EP Tõnis Mägi & Music Seif (Melodija C62–16913–4) ilmestyi vuonna 1982, oli sävy jo ainakin vähän rock. Tai jopa vähän funk: tässä Targon säveltämä ja Mägin sanoittama Metsaneid. No ehkä minä vähän liioittelen – onhan se aika iskelmällinen, vaikka pojat osaavatkin soittaa. Sympaattista on kuitenkin se, että kaikki biisit ovat omia, Mägin ja Targon käsialaa. On tässä aidon Viro-rockin alkuvaiheita. 
Muusik Seifistä tulikin sitten yksi virolaisen 1980-luvun rockin keskeisistä bändeistä. Ensimmäisessä kokoonpanossa soittivat kitaristi Elmu Värk (s. 1956), basisti Margus Orav (k. 1985, hukkui keikkamatkalla Balatoniin), kosketinsoittajat Aare Põder (?, sittemmin muun muassa Ultima Thule) ja Mati Vaarmann (s. 1952) sekä rumpali Mikk Targo (s. 1959, sittemmin muun muassa Mahavok). 
Mutta on se todettava, että kun esimerkiksi Jaak Joalaa (s. 1950) pilkattiin "Kremlin satakieleksi", niin kyllä Muusik Seif kierteli yhtälailla pitkin suurta ja mahtavaa Neuvostoliittoa ja Mägi – myöhempi laulavan vallankumouksen sankari – lauloi myös venäjäksi.
J. Semerikovin (?) kansi on ehkä vähän mielikuvitukseton. Muita kansia hän ei sitten ole tehnytkään.
     
 

Ei kommentteja: