7.2.2010

Pantokrator: Pantokrator I




Pantokrator on progea ja kansanmusiikkia yhdistävä tarttolaisbändi, joka toimi vuodesta 1983 aina jonnekin Viron uuden itsenäistymisen ajoille asti vuoteen 1992. Vuonna 2006 bändi kasattiin uudestaan, ja uutta materiaaliakin on jo levytetty. En ihan tarkkaan tiedä, miten nimi on kussakin vaiheessa kirjoitettu, mutta nykyään se on muodossa Pantokraator (ehkäpä virolaisittain nimenomaan erotukseksi ruotsalaisesta death metal -bändistä Pantokrator). Bändin ensilevytyksessä, vuonna 1990 äänitetyllä ja vuonna 1991 ilmestyneellä albumilla Pantokrator I (RiTonis C60 31341 006, siis vielä Melodijan numerointi) käytettiin kuitekin nimimuotoa Pantokrator. Bändiin kuuluivat tuolloin ainoan alkuperäisjäsenen, syntikoita ja paarmapilliä (?) soittaneen Erik Sakkovin (s. 1967) lisäksi lyömäsoittimissa Peeter Jõgioja (s. 1966) ja Roland Puusepp (s. 1970, nykyään myös Terminaator), ohjelmoija ja ääniteknikko Mart Moldau (?), kitaristi Andres Moro (?) sekä laulajina Lauri Saatpalu (s. 1965, nykyään myös Dagö) ja Anne Türnpu (s. 1963).

Biisit ovat aika hypnoottisia, väliin suorastaan vähän heavyn suuntaan menevää raskasta rockia, mutta toisaalta ilmavampi progetausta ja kansanmusiikille ominainen mantramaisuuden tavoittelu estää niitä tulemasta ihan liian raskasliikkeisiksi. Varsinkin ne kaksi biisiä, joissa on käytetty Türnpun hypnoottista ääntä, toimivat varsin hienosti. Vähän jööttiä osa biiseistä kyllä on; tässä vaikka malliksi Sõjalaul (= Sotalaulu). Tiedän kyllä, että juuri tällekin lajille on intohimoisia harrastajia, mutta en nyt kuitenkaan ole yksi heistä. Hauska ja kiinnostava tämä levy kuitenkin on.
Kannen suunnittelijasta ei ole mainintaa, mutta kyllä etukannen pitäisi mielestäni kaiken järjen mukaan olla etnografisesta kiinnostuksestaan tunnettu varsin nimekäs ja Suomessakin tuttu taiteilija Kaljo Põllu (s. 1934).

Ei kommentteja: