19.11.2012

[Vitamiin] Gruppa "Vitamin": Turne


Vitamiinin kolmas ja viimeinen 7-tuumainen EP Turne (Melodija C62 19343 005) äänitettiin Viron radiossa vuonna 1982 ja julkaistiin Moskovassa seuraavana vuonna – sekä kansi että etiketti ovat vain venäjäksi. Aikaisempien levyjen sillisalaattitunnelma jatkuu, vaikka biisejä on vain kolme.
A-puolella asialla ovat solistit. Levyn aloittaa tekopirtsakka vanhanaikaisen rockahtava diskopop Lolita (sävellys merkitty R. Bloomfieldille ja myöhemmissä julkaisuissa B. Bloomfieldille ja Viron tv:n taltioinnissa M. Bloomfieldille (ei kai Mike Bloomfield?), enkä ole saanut selvää biisin alkuperästä; vironkieliset sanat on tehnyt Heldur Karmo (1927–1997)). Mikin varressa on Mait Maltis (s. 1951). Tästä linkistä näette myös hassun esityksen Viron tv:stä. Toisena biisinä Anne Veski (s. 1956) laulaa Peeter Vähin (s. 1955) säveltämän ja sanoittaman (Shakespearen mukaan), Frederikin tuotantoa muistuttavan (vaikkapa Tsingis Khan) diskorallatuksen Julius Caesartästä linkistä. Niin että onhan tässä kaikki camp-kulttiainekset.
B-puolen täyttää levyn epäilemättä paras biisi, Vähin säveltämä instrumentaali Turne, joka on espanjalaistyyppinen romanssi akustisine kitaroineen, mutta syntikoiden ja bändin avulla yritetään rakentaa jopa progen suuntaan kurkottavia lurituksia ja äänimattoa. Ei se mikään kuolematon esitys kuitenkaan ole. 
Bändin koostumus on sama kuin edelliselläkin levyllä: Vähi, Laaneorg, Targo ja Luht.
Tylsän kannen on suunnitellut joku V. Voronin (?), joka on tehnyt Anne Veskillekin yhden kannen.

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Kappale Lolita on alkuperäiseltä nimeltään Sweet Lolita. Alkuperäislevytys on vuodelta 1980 englantilaisen Matchbox-yhtyeen levyllä Midnite Dynamos. Kappaleen on säveltäny ja sanoittanut yhtyeen kitaristi Steve Bloomfield.