4.11.2012

Populaarseid estraadilaule


Jos virolaisten vinyylien harrastamisen kärpänen vähääkään iskee, kannattaa tutkailla kirpputorien pölyisimmät laatikot aika tarkkaan, sillä juuri sieltä saattaa löytää pilkkahinnalla vaatimattoman näköisiä ja kuluneita Melodijan standardipussilla varustettuja pikkulevyjä, joiden joukossa on outoja helmiä. Juuri sellainen on tämä pienen Suosittuja viihdelauluja -sarjan (4 EP:tä) ensimmäinen EP Populaarseid estraadilaule (Melodija Д-00032939-40) vuodelta 1972. 
A-puolen aloittaa Uno Naissoon (1928–1980) säveltämä ja Juhan Saarin (1929–2007) sanoittama Mu kodu [tästä linkistä Ott Leplandin uudehko versio], jonka esittää kultakurkku Jaak Joala (s. 1950). Taustalla laulaa hienosta kansanlaulubändistä Collagesta irrotettu naistrio. Vähän imelä biisi on, mutta jatkossa paranee. Heidy Tamme (s. 1943) on yksi niistä Estonian ihanaäänisistä naisista, jotka levyttivät myös jonkin verran populaarimusiikkia. Tässä hän tulkitsee varsin pirteästi Heldur Karmon (1927–1997) virontamaa Burt Bacharachin biisiä Lendan välja kuldsest puurist (eli Lennän ulos kultaisesta häkistä – en jaksanut ruveta selvittelemään originaalia, mutta tästä linkistä Tammen virolaisen version kuulee). 
Varsinainen helmi on kuitenkin levyn B-puoli. Ensimmäinen biisi on Uno Loopin (s. 1930) ja Nikolai Samohvalovin (1947–1999) tulkitsema ikiklassikko, Antônio Carlos Jobimin Tütarlaps Iponeemast, josta Karmo teki vironnoksen – Samohvalov tosin laulaa omat osuutensa portugaliksi! Samohvalov on kiinnostava hahmo, josta tiedän hyvin vähän ja jonka laulua on neukkuaikana tallennettu vain muutaman biisin verran. Hänen myöhempi hittinsä oli Marie Helain (aika hirveetä jööttiä). Levyn päättää Marju Kuutin (s. 1946) hidas ja sensuelli E. Labon (ja taas Karmon sanat) Kurb laul eli Surullinen laulu. En nyt tahdo millään löytää surffaamalla tietoja siitä, kuka on E. Labo, mutta hieno biisi kuitenkin, eikä vanhaa klassista Marju Kuutia neukkuaikaisilla vinyyleillä ole yhtään liikaa (hänkin tekee nimittäin nykyään hirveetä jööttiä, vaikka oli ehkä hienoin neukkuajan jazzlaulajatar Virossa).
Aleksander Rjabovin (1928–2005) johtama viihdeorkesteri – ilmeisesti näitä levyjä varten koottu tilapäiskokoonpano – svengaa hienosti. 

 

Ja näin vaatimattomalta levy näyttää siellä kirpputorilla: 


Ei kommentteja: