11.11.2012

Tarmo Pihlap


Nuorena diabeteksen seurauksiin kuollut Tarmo Pihlap (1952–1999) oli rakastettu country- ja folktaustainen tanssi- ja iskelmälaulaja, joka ei kuitenkaan neuvostoaikana päässyt studioon omalla nimellään levyttämään kuin kahden 7-tuumaisen EP:n verran. Vuoden 1981 esikoislevy Tarmo Pihlap (Melodija C62-16117-8) sisältää hyvän näytteen Pihlapin tyylilajeista.
A-puolen aloittaa Uno Naissoon (1928–1980) säveltämä ja Heldur Karmon (1927–1997) sanoittama Unistaja metsateel, joka on pirtsakan popahtava jodlaus. Toinen biisi Kustas Kikerpuun (1937–2008) sanoittama trad. Emajõgi, tanssia kai valssin pyörteissä.
B-puolen aloittaa Kikerpuun Küll oleks hea. Tästä linkistä tämän bacharachmaisen pateettisen iskelmän kuulee. Ja sitten taas jodlataan. Toinen biisi Hommik on A. Premsin (?) jodlausta – Pihlap oli kuuleman mukaan Viron paras jodlaaja – sisältävä sävelmä, sanat taas Kikerpuun. Tästä linkistä pääsee tirolilaiseen maailmaan virolaisittain. 
Ensimmäisellä biisillä säestää Fix (kannessa tosin lukee Fiks), kahdella seuraavalla taustalla on Admiral ja viimeisen biisin taustabändi on Palderjan – kaikki aikansa virolaisia suosikkibändejä.
Aika hassun kannen on taiteillut alan ammattilainen Villu Järmut (s. 1948), joka toimii nykyään Viron taideakatemian graafisen suunnittelun professorina.
Ei tämä ihan meikäläisen musiikkia ole, mutta jotain sympaattista Pihlapissa kuitenkin on. Voin hyvin kuvitella hänet tanssilavojen kuninkaaksi – varsinkin koska hänellä oli ohjelmistossaan myös vanhempaa virolaista iskelmää, ja häntä onkin pidetty keskeisenä sillanrakentajana vanhan iskelmän ja uuden popahtavan iskelmän välillä.  Jos hänen laulustaan innostuu, on vuosi hänen kuolemansa jälkeen julkaistu peräti 3 CD:n boxi 70 parimat laulu hänen suosituinta tuotantoaan. YouTubestakin löytyy useita biisejä – paljon vähän hassujakin covereita, kuten tästä linkistä Jõhvikavein (Karpaloviini) – eli The Lovin' Spoonfulin Daydream (1966). Tämä taitaa olla mielikappaleeni Pihlapin repertuaarista.  

Ei kommentteja: