Ja aina vain hullummaksi tämä virolaisen rockin kuuntelu menee – ainakin kun kyse on näistä yhden EP:n ihmeistä. Jos en oikein ymmärtänyt Monitorin luonnetta, on myöskin vain yhden EP:n – vuonna 1982 äänitetyn ja vuonna 1983 ilmestyneen Kontor (Melodija C62 19411 007) – levyttänyt Kontor vieläkin kummallisempi bändi. Bändi on jonkinlainen M.A. Nummisen (s. 1940) ja Frank Zappan (1940–1993) välimuoto. Bändin voimahahmo onkin parodian hallitseva näyttelijä ja laulaja Heino Seljamaa (s. 1952). Kun ei tuo vironkieli vielä ole oikein hallussa, eivät biisit kyllä ihan avaudu. Kuke protestilaul (= Kukon protestilaulu) on kylläkin kiekumisineen aika hauska. Sen säveltäjäksi on merkitty P. Townsheard. Liekö tuo nyt sitten The Whon Pete Townshend (s. 1945)? Kaksi muuta B-puolen kappaletta on bändin kosketinsoittaja Jaak Jürissonin (s. 1956) käsialaa. Varsinainen kummallisuus onkin levyn A-puoli. Se on aivan kuin eri bändin tekemä. Laulusolistina on Leila Miller (s. 1961), ja tyyli on kuulasta folksävyistä rockia, jolla ei ole mitään tekemistä kääntöpuolen huumorirymistelyn kanssa. Molemmat biisit ovat itse asiassa aika hienoja. Talv (= Talvi) on merkitty Q. Newton -nimiselle säveltäjälle – uskaltaisikohan arvailla, että se on joku Olivia Newton-Johnin (s. 1948) levyttämä biisi? –, ja Nii nagu meri ja tuul (= Niin kuin meri ja tuuli) puolestaan D. Edmundsille. Liekö hän sitten Dave Edmunds (s. 1944)? Kumpaakaan kappaletta en valitettavasti tunnista.
Bändin soitto kulkee mallikkaasti. Jürissonin lisäksi bändissä soittivat Sven Himma (s. 1961, muun muassa Mahavok) lyömäsoittimia, Ants Õnnis (s. 1956, myös klassista ja jazzia) bassoa ja saksofonia sekä Uno Kõrsmaa (?, myöhemmin jazzia) kitaraa. Eikä myös Karavanissa laulanut solisti Leila Miller ei ole hassumpi hänkään. Hän tuli muuten kuuluisaksi siitä että hän loikkasi Ruotsiin vuonna 1984 ja anoi sieltä poliittista turvapaikkaa. Sittemmin hän on palannut Viroon.
Levyn kannen on suunnitellut muutamia muitakin kansia tehnyt E. Väli, ja se lienee sellainen kuin huumorilevyssä pitääkin. Mutta eipä ole välitetty bändin nimen kirjoitustavasta. Kannessa se on iloisesti Contor mutta kaikkialla muualla kirjoitetussa historiassa bändi tunnetaan nimellä Kontor.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti