30.12.2012

Viktor Ignatjevi laule II


Viktor Ignatjev (1916–1994) oli kiinnostava säveltäjä, joka soitti nuorempana monia instrumentteja (mm. trumpettia, hanuria ja kitaraa) useissa virolaisissa jazzbändeissä. Hän valmistui vasta yli viisikymppisenä Tallinnan konservatoriosta Heino Ellerin (1887–1970) oppilaana. Ignatjev sävelsi lukuisia virolaisia ikivihreitä viihdelauluja – miltei kaikki Otto Rootsin (1914–1994) sanoihin. Rootsin käsialaa ovat tämänkin vuoden 1976 7-tuumaisen EP:n Viktor Ignatjevi laule II (Melodija С62-06459-60) kaikki biisit. Aiemmin samana vuonna ilmestyi kaksiosaisen setin ensimmäinen osa, jota en ole valitettavasti vielä löytänyt. 
A-puolelle on omistettu Heli Läätsille (s. 1932). Estonian mezzosopraanon ihastuttavat tulkinnat vähän amerikkalaisen musikaalin tyylisistä jazzahtavista biiseistä Kõik kordub ja Kaevu juures ovat vallan mainioita. Jälkimmäisessä Läätsiä säestää vielä hieno lauluyhtye Collage.
B-puolen hoitaa Viron Neuvostoliitossa menestynein iskelmälaulaja Jaak Joala (s. 1950). Ei või, ei saa -kappaleella on myös mukana Collage. Neli sõlme on kepeä western-tyyppinen laukkaiskelmä. En ole oikein koskaan osannut pitää Joalaa suurena tulkitsijana. Hän vähän sellainen nätti iskelmäpoika – hieman kuin Viron Danny. Mutta kelvollisesti hänkin tässä leiviskänsä hoitaa.
Taustat soittaa komeasti Peeter Saulin (s. 1932) johtama Eesti Raadio estraadiorkester
Tyylikkään valokuvan Ignatjevista on ottanut V. Vahi (?), ja kaksikieliset (viro ja venäjä) esittelytekstit on kirjoittanut Valter Ojakäär (s. 1923). Hieno paketti kaikkineen.    
On pakko vielä todeta, että kyllä Ignatjev ansaitsisi kunnon CD-kokoelman tuotannostaan. Hän on suotta jäänyt vähän unholaan.

Ei kommentteja: