9.12.2012

Eesti Raadio kergemuusikaorkester


Klarinetisti Aleksander Rjabovin (1928–2005) johtaman Eesti Raadio kergemuusikaorkesterin (= Viron radion kevyen musiikin orkesteri) vähäiset levytykset ovat etsimisen arvoisia – jos on pätkääkään kiinnostunut amerikkalaistyyppisestä vanhasta viihdejazzista ja sen neukkuaikaisista sovituksista.
Tällä 7-tuumaisella EP:llä (Melodija 33Д-00018405-6, 1966) on mukana myös kaksi klassista laulajaa.
Levyn avaa H. Glebanoffin (?) vauhdikas instrumentaali Blues, jota seuraa Estonian mezzosopraanon Heli Läätsin (s. 1932) tulkitsema L. Scherwinin (!) säveltämä ja Heldur Karmon (1927–1997) viroksi sanoittama Sel ööl üks ööbik laulis – kaunis balladi, ja kun aikani pähkäilin näitä neukkuaikana yleensä aina väärin kirjoitettuja säveltäjän nimiä, tajusin, että kyseessä on Manning Sherwinin ikiklassikko Nightingale Sang in Berkeley Square vuodelta 1940. Tästä linkistä Vera Lynnin versio.
B-puolen avaa Georg Otsin (1920–1975) laulama Kui öö on käes. (S. Allan (!) ja vironkieliset sanat Heldur Karmo). Ja pienten tutkimusten jälkeen biisi paljastui John Frederick Cootsin ikivihreäksi For All We Know. Tästä linkistä Chet Bakerin hieno versio. Levyn päättää huikea viuluvoittoinen H. Glebanoffin Improvisatsioon Paganini teemale. Kukahan tämä Glebanoff nyt sitten mahtaa oikeasti olla? Ettei vain olisi kyse Sergei Rahmaninovin Rapsodia Paganinin teemasta? Ja hitto, sehän se on! Tästä linkistä itse mestari.
Kaikkineen vallan mainio levy. Ja ilmeisen harvinainen, koska tätä ei ole Viron kansalliskirjaston kokoelmissa eikä tätä myöskään tunne Eesti vinüüliplaatide diskograafia 1954–2010 (2011). Kai tämä on sitten aika harvinainen levy. Mutta kuka sitä kaipaakaan?    


Ja taas tuli vastaan uudenlainen Melodijan standardipussi:


Ei kommentteja: