31.12.2012

Dzied Jaks Joala – Поет Яак Йоала [Jaak Joala]


Koska Neuvostoliitossa elettiin ikään kuin "yhtenä suurena perheenä", syntyi kummallisia levyjä: virolainen laulaja laulaa latvialaisen säveltäjän biisejä venäjäksi. Juuri sellainen on tämä Jaak Joalan (s. 1950) vuonna 1981 Riikassa äänitetty ja vuonna 1982 julkaistu 7-tuumainen EP (Melodija C62-16795-6). Levyn neljä biisiä on säveltänyt Latvian suurin hittinikkari ja pianisti Raimonds Pauls (s. 1936), venäjänkieliset sanat on tehnyt Anatoli Kovalev (?). Bändinä toimii Paulsin johtama pieni instrumentaaliyhtye: Raimonds Pauls (piano, Vocoder Plus, Rhodes Keyboard instruments), Janis Lusens (s. 1959, syntetisaattori) Andris Reinis (lyömäsoittimet), Ivars Pilka (basso) ja Zigmunds Lorencs (kitara B1). 


Tässä kieliopintoja varten biisit latviaksi ja venäjäksi: A1 Labestiba – Сердцевинка. A2: Milestibas siluets – Силуэт любви. B1: Telefona zvans – Телефонный звонок. B2: Pekšni – Вдруг
Sävellykset ovat sujuvaa aikansa iskelmää ja pehmopoppia, mutta tällainen kasarisyntikkajöötti on aika raskasta kuunneltavaa, eikä Joalan pikkusievä laulantakaan ole järin kiinnostavaa. Siis aika huono levy, vaikka siinä oma zeitgeist-viehätyksensä onkin.
Tylsän mutta aikanaan kai varsin modernin kannen on tehnyt G. Griva (?). 

Ei kommentteja: