3.1.2013

Яак Йоала [Jaak Joala]


Neuvosto-Viron suurin yleisliittolainen (всесоюзный) poptähti Jaak Joala (s. 1950) teki levyjä Talllinnan lisäksi myös Moskovassa. Tämä livenä Moskovassa vuonna 1981 äänitetty ja vuonna 1982 ilmestynyt, venäjäksi laulettu 7-tuumainen EP (Melodija 33 С62-17573-4) on yksi esimerkki tästä. 
Opiskellaan nyt sitten joukolla venäjää, tässä levyn kolme biisiä: A1 Как жаль, B1: Я рисую, B2: Подберу музыку
A-puolen ainoa biisi on maineikkaan venäläisen hittinikkarin David Tuhmanovin (s. 1940) käsialaa. Sanat on tehnyt myös varsin maineikas runoilija Andrei Dementjev (s. 1928). Taustalla soittaa nimettömäksi jätetty instrumentaaliyhtye – mutta hyvin soittelee tätä pateettista ja kasvavaa, outoa biisiä, joka hipoo välillä heavyn ja välillä progen rajoja ja joka on pituudeltaankin aika outo: harvoin kuulee 1980-luvun alun neukkupopbiisiä, joka kestää 5:41. Taitaa ainakin minun mielestäni olla jopa Joalan paras biisi. Tästä linkistä voitte tarkastaa omaa makuanne.
B-puolella on kaksi Latvian suurimman hittinikkarin Raimonds Paulsin (s. 1936) biisiä. Ensimmäisessä biisissä on edelleen Dememtjevin sanat. Biisi yrittää olla vähän rock, mutta kuulostaa vain säälittävästi liian nopeasti lauletulta iskelmältä – tästä linkistä. Jälkimmäisessä sentimentaalisessa slovarissa on runoilija Andrei Voznesenskin (1933–2010) sanat, ja vaikka en venäjää osaakaan, voin ehkä kuvitella sen perusslaavilaisen fiiliksen. Kuvitelkaa tekin tästä linkistä (versio on tosi eri). Taustat molemmissa biiseissä soittaa Retsital (Рецитал) -yhtye, joka on menestynyt omillaankin ja soittanut myös megatähti Alla Pugatšovan (s. 1949) taustalla.
Kannen tylsän valokuvan on ottanut V. Sobolev (?).
 

Ei kommentteja: